NÉVADÓNKRÓL:

Tüttő János Orosztony, Zala vármegye, 1917. február 3. - Nagykanizsa Zala megye 1998. július 2.

Nótaszövegíró. Iskolái elvégzése után kereskedelmi pályán dolgozott. Ifjú korában novellákat, színdarabokat és népszínműveket írt. A negyvenes évek elején határozta el, hogy a későbbiekben dalszöveg-írással foglalkozik. Az eltelt évtizedek során mintegy ezer nótát írt, melyek közül az elsõt "Nem jött vissza soha, soha... " Vörös Sári vitte először sikerre a rádióban, 1941-ben. Dalait a legnevesebb nótaénekesek Kovács Apollónia, Béres Ferenc énekelték. 1995-ben a Magyar Rádió nótaparádé műsorában 17 nótával szerepelt. A Zenemű Kiadó gondozásában megjelent "Szól a nóta" daloskönyvben sorra megtalálhatók Tüttő János nótái. 1998. július 11-én temették el a nagykanizsai köztemetőben.

 

A NÓTAKLUB BEMUTATKOZÁSA:

2000 februárjában egy asztaltársaságnál öt ember arról beszélgetett, hogy jó lenne megismerni és továbbadni egymásnak kedvenc dalaikat. A megbeszélésből kis közösség lett, amely az embereknek való örömszerzésre, a magyar nóta – kincs megbecsülésére, terjesztésére szövetkezett.

2003-ban – egykor Nagykanizsán élő nóta szövegíró több nótáját megismerve, családjának támogatásával – felvették Tüttő János nevét. Legfontosabb feladatuknak a névadó szerzői hagyatékának méltó ápolását tekintették.

Több mint hatszáz nótát, dalt, daljáték, vagy operett-részletet tanultak meg harmonika kísérettel. Híre ment a lelkes kis csapatnak –akkor már 19 fő – és jöttek a fellépésre történő felkérések. Fellépéseik ingyenesek voltak, minden kiadást saját erőből finanszíroztak. Egyetlen civil közösség, intézmény szereplésre való felkérését nem utasították vissza, hogy örömet vigyenek az emberek életébe.

2005 februárjában önálló esttel álltak a nagykanizsai közönség elé, és egyben kiállítással tisztelegtek névadójuk emléke előtt. Az esten a zenei kíséretet a Honvéd Művészegyüttes biztosította Szalai Antal vezetésével. Az átütő siker szárnyakat adott az akkor már 21 fős csapatnak, és ebben az évben már közel ötven fellépésre kaptak felkérést.

Óriási irántuk az érdeklődés, hatalmas energiával igyekeznek megfelelni az elvárásoknak, hírnevet szerezni nem csak maguknak, de szeretett városuknak is. Szövegkiejtési gyakorlatokkal, hangtechnikai képzéssel törekednek a vállalt feladatok minél tökéletesebb teljesítésére.

Egyre többen vállalják igen sok gyakorlással az egyéni megmérettetést is.

Országos hírű és nemzetközi rendezvényekre kaptak felkérést, mint a Villányi Bornapok, Keszthely Városnapja, Abasári Nótafesztiválra minden évben, Stefánia Palota több előadása, Szentendrei Borünnep, Kanizsai Bor – és Dödölle Fesztivál, az erdélyi Kovásznán és Csomakőrösön a Kőrösi Csoma Sándor Napok, az Oroszhegyi Szilvanapok, Székelyszentkirályon és Sajókirályiban (Szlovákia) a magyar nyelvű Szentkirályi Napok rendezvényei, a szlovéniai Lendván Nótástalálkozó, stb.

A Duna TV Kívánságkosár című műsorában 21 alkalommal szerepeltek.

Közben minden évben ismételten teltházas önálló estet szerveztek a Liszt-díjas Szalai Antal vezette zenekar kíséretével, többször neves magyar nóta énekesek részvételével